Konserwanty i sztuczne barwniki w żywności a zdrowie
Konserwanty, sztuczne barwniki, substancje zapachowe – to wszystko możemy znaleźć w produktach spożywczych dostępnych na sklepowych półkach. Oczywiście składniki te nie znajdują się we wszystkich produktach, dlatego zawsze przed zakupem nowego, niesprawdzonego produktu warto czytać etykiety.
Bowiem konserwanty i inne substancje zawarte w produktach spożywczych mają bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie. Amerykańscy naukowcy już wiele lat temu dowiedli, że niektóre konserwanty mogą mieć wpływ na występowanie nowotworów.
Ponadto mogą prowadzić również do nadwrażliwości jelita cienkiego, a dalej zaparć i biegunek uprzykrzających życie. Co bardzo istotne, konserwanty i inne substancje chemiczne poprawiające organoleptykę produktów spożywczych, bardzo często są silnymi alergenami.
Ich regularne spożywanie może doprowadzić do wystąpienia alergii, z którymi niejednokrotnie trzeba zmagać się do końca życia. Alergeny zawarte w produktach spożywczych mogą wywoływać katar sienny, jak również atopowe zapalenie skóry.
Dlatego tak ważne jest, aby kupować sprawdzone produkty, nie zawierające konserwantów, sztucznych barwników i sztucznych substancji zapachowych.