Od czego wszystko się zaczęło
Dieta śródziemnomorska to nie wymysł ostatnich działań dietetyków, czy szybka i przemijająca moda. Badania pokazują, że zdrowy tryb życia i spożywanie produktów z Południa już od wieków zapewniało mieszkańcom Hiszpanii, Włoch, czy Grecji długie i zdrowe życie. Dlatego warto dowiedzieć się, jak fenomen diety z Południa rozprzestrzenił się na cały świat.
Fenomen diety śródziemnomorskiej został odkryty w 1956 roku, kiedy przeprowadzono tak zwane Badania Siedmiu. Po przebadaniu ponad 12000 ludzi z różnych krajów i stron świata okazało się, że istnieje ścisła korelacja między ilością spożywanych nasyconych kwasów tłuszczowych, a zachorowalnością na choroby serca, czy zawałami. W badaniach wykazano także, że najmniej kłopotów ze zdrowiem tym obszarze mają mieszkańcy Grecji oraz Włoch, właśnie dzięki zdrowej diecie i odpowiedniemu doborowi produktów.
Kontynuując badania w latach późniejszych naukowcy docenili także znaczenie diety śródziemnomorskiej w profilaktyce zachorowań na nowotwory, cukrzycę, choroby serca, otyłość, czy choroby wieku starczego.
www.caparolcolorhouse.pl