Orientalny smak wegetarianizmu
Jako, że wegetariański styl odżywiania wywodzi się z Indii, warto w swoim codziennym jadłospisie zawrzeć orientalne smaki tego regionu. Czasem nawet najzwyklejsza potrawa potrafi zyskać wyjątkowy i oryginalny smak dzięki dodaniu odpowiednich przypraw. Curry, kardamon, pieprz cayenne, kminek, imbir, limonka, trawa cytrynowa, czy mleczko kokosowe – wszystko to składa się na charakterystyczny smak kuchni hinduskiej. Skłądniki te dodają posiłkom wyrazistości, pikanterii, a także przyspieszają metabolizm, rozgrzewają i stanowią niepowtarzalną ucztę dla wszystkich kubków smakowych.
Najbardziej klasyczną propozycją obiadową lub kolacyjną jest przygotowanie tradycyjnego curry wegetariańskiego. Może ono bazować na przykład na fasolce szparagowej, która jest smaczna, a także niskokaloryczna. Do tego pomidor, papryka, cebula, pietruszka, pasta curry (jeśli chcemy ją zakupić gotową, nie róbmy tego w zwykłych supermarketach) i mleczko kokosowe. Cała sztuka uzyskania pożądanego smaku kryje się w czasie i intensywności duszenia, a także kolejności, a także ilości dodawanych przypraw.
www.dalmond.pl