Smażone potrawy a zdrowie
Pomimo tego, że zdajemy sobie sprawę z tego, że sposób przygotowywania posiłków ma kolosalnych wpływ na ich kaloryczność i zawartość składników odżywczych, często zamiast piec, czy gotować, decydujemy się na smażenie. To ogromny błąd, ponieważ podczas smażenia potrawy stają się nie tylko bardziej kaloryczne, ale również zdecydowanie mniej zdrowe. W szczególności, gdy smażymy produkty na pełnym oleju.
Regularne spożywanie smażonych potraw może mieć wpływ na układ krwionośny. Tłuszcz zawarty w tego typu potrawach wpływa na podwyższenie poziomu złego cholesterolu. Ponadto odżywianie się w ten sposób może doprowadzić do miażdżycy, zakrzepicy, a w konsekwencji zawału mięśnia sercowego.
Powinniśmy uświadomić sobie, że smażenie nie jest dobre dla naszego zdrowia i sylwetki. Starajmy się unikać smażenia, zastępując je gotowaniem, również na parze lub pieczeniem. Dzięki tej drobnej zmianie uchronimy swoje serce i układ krwionośny przed bardzo uciążliwymi dolegliwościami, które w znaczący sposób mogą uprzykrzyć życie.