Wegetariańska wersja tradycyjnych potraw
Co powiecie na wegetariańską wersję gołąbków? Jest to doskonała alternatywa dla mięsnej wersji tego dania, która dla wielu okazuje się być nawet dużo smaczniejszą. Ten smak z pewnością zachwyci wielbicieli subtelnych, wyselekcjonowanych smaków. Oczywiście, największe wyzwanie oraz tajemnica wyjątkowego smaku gołąbków wegetariańskich jest ukryta w nadzieniu. Bazuje ono na ryżu, kaszy jęczmiennej, a także na suszonych podgrzybkach, jak i świeżych pomidorach, jak również odrobinie śmietankowego serka z dodatkiem bazylii oraz prowansalskich ziół. Obowiązkowym dodatkiem jest tu rzecz jasna sos.
Najlepiej pomidorowy lub grzybowy. W każdym z przypadków, najlepiej jeśli dysponujemy własnymi zapasami, nagromadzonymi jeszcze w okresie letni. W końcu, nic nie smakuje tak dobrze i nie jest tak wiarygodne, jak produkty z własnego ogródka. Zarówno do sosu pomidorowego, jak i grzybowego, należy dodać lekko zeszkloną cebulkę, dzięki której smak będzie bardziej zdecydowany. Tak przygotowane gołąbki należy następnie dusić około 45 minut, zanurzone w przygotowanym wcześniej sosie.
Na koniec, oczywiście obowiązkowa jest koperkowa, bądź pietruszkowa posypka.
www.genova2009.it