Wegetariańska wersja tradycyjnych potraw

Wegetariańska wersja tradycyjnych potraw

Co powiecie na wegetariańską wersję gołąbków? Jest to doskonała alternatywa dla mięsnej wersji tego dania, która dla wielu okazuje się być nawet dużo smaczniejszą. Ten smak z pewnością zachwyci wielbicieli subtelnych, wyselekcjonowanych smaków. Oczywiście, największe wyzwanie oraz tajemnica wyjątkowego smaku gołąbków wegetariańskich jest ukryta w nadzieniu. Bazuje ono na ryżu, kaszy jęczmiennej, a także na suszonych podgrzybkach, jak i świeżych pomidorach, jak również odrobinie śmietankowego serka z dodatkiem bazylii oraz prowansalskich ziół. Obowiązkowym dodatkiem jest tu rzecz jasna sos.

Najlepiej pomidorowy lub grzybowy. W każdym z przypadków, najlepiej jeśli dysponujemy własnymi zapasami, nagromadzonymi jeszcze w okresie letni. W końcu, nic nie smakuje tak dobrze i nie jest tak wiarygodne, jak produkty z własnego ogródka. Zarówno do sosu pomidorowego, jak i grzybowego, należy dodać lekko zeszkloną cebulkę, dzięki której smak będzie bardziej zdecydowany. Tak przygotowane gołąbki należy następnie dusić około 45 minut, zanurzone w przygotowanym wcześniej sosie.

Na koniec, oczywiście obowiązkowa jest koperkowa, bądź pietruszkowa posypka.

Dietetyk Beata Pala
www.genova2009.it